Wat kunt u het beste voor de training eten?

15-12-2016

Rond sport en voeding kom ik als diëtiste een groot aantal blunders tegen. Één van de grootste misstappen wordt gemaakt bij de voeding voor de workout.

Zo kom ik tegen dat mensen te veel, verkeerd of juist helemaal niet eten alvorens te gaan trainen. Als u te veel of te suiker- of vetrijk eet voor een training, heeft u grote kans op kramp. Al het bloed dat uw spijsverteringskanaal nodig heeft voor het verwerken van het voedsel, wordt door de verhoogde (spier)activiteit weggenomen. Dit is natuurlijk niet echt goed voor u en al helemaal niet comfortabel. U heeft zelfs kans om over te geven, en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Helemaal niets eten voor het sporten, dus trainen op een lege maag, is zo mogelijk nog slechter voor u. Uw lichaam heeft energie nodig in de vorm van koolhydraten tijdens het sporten. Vetverbranding komt pas later, en bij een hogere intensiteit tot stand. Wat veel mensen niet weten, is dat het lichaam eiwitten als brandstof gaat gebruiken wanneer er te weinig koolhydraten beschikbaar zijn. De hersenen en de rode bloedcellen kunnen geen vet verbranden. Om deze toch nog van energie te voorzien, haalt uw lichaam dus energie uit de lichaamseiwitten, zoals de spieren en de organen. Vergelijkbaar met dweilen met de kraan open... Geen goed idee dus.

Naast het afbreken van eiwitten heeft u ook de kans op een hypo, waarbij uw bloedsuiker te laag dipt. Symptomen hiervan zijn (klam) zweten, misselijkheid, trillen en duizeligheid. Ervaart u deze symptomen? Neem dan snel een druivensuikertje, of gewoon een suikerklontje.

Wat moet je dan wel eten voor de training?

Neem in ieder geval ruim drie uur voor de training een laatste grote maaltijd, en ruim anderhalf uur voor de training een laatste snack of tussendoortje.

Goede voeding voor de training bestaat uit een goed aantal koolhydraten.

  • Banaan, appel, peer of ander suikerrijk fruit (tussendoortje, snelle koolhydraten);
  • Cracker of brood met vleeswaren of zoet beleg (tussendoortje/maaltijd, snelle en langzame koolhydraten);
  • Pasta of rijst (maaltijd, langzame koolhydraten);
  • Speciale pre-workoutshakes zijn verkrijgbaar aan de balie van Be You.

Meer informatie? Maak een afspraak met de diëtiste van WorkoutCentre Be You.

Uw lichaam verdient meer dan een budget club!