Wat is #Vitamine C nu precies?

02-02-2017

Veel mensen praten erover, vooral in de snotterige wintermaanden: voldoende vitamine C.
Maar wat is vitamine C nu precies? En waar zit het in? Vitamine C is een antioxidant en staat ook wel bekend als ascorbinezuur, en jawel: ook als E300! Vitamine C wordt als E-nummer weleens toegevoegd aan producten om de voedingswaarde te verhogen. Antioxidanten beschermen de structuur van de lichaamscellen tegen vrije radicalen in het lichaam. Maar wat doet vitamine C nog meer?

Het draagt bij aan een goede weerstand. Het is niet bewezen dat vitamine C een griepje geneest, maar de kans om ziek te worden is kleiner met een goede weerstand!

Waar draagt vitamine C nog meer aan bij?

  • Gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten;
  • Een gezond zenuwstelsel;
  • Speelt een rol bij de energievoorziening van het lichaam;
  • Het bindt zich aan het mineraal ijzer (vooral uit plantaardige producten), waardoor het beter wordt opgenomen door het lichaam.

Geneest #Vitamine C de griep?

Vitamine C zit in groente, fruit, maar ook in aardappelen. Volwassenen hebben per dag 75 milligram nodig. Deze aanbevolen hoeveelheid verandert naar aanleiding van de levensfase, waarin u zit.
Van vitamine C kunt u eigenlijk niet zo snel te veel binnenkrijgen door natuurlijke voeding.
De veilige bovengrens staat op 2000 milligram per dag. Als u regelmatig meer dan 33 (!) sinaasappels per dag eet, moet u wel gaan oppassen. Wat wel een realistisch risico is, is het nemen van vitamine C (citroen) kauwtabletten of vitaminesupplementen. Vaak worden vitamine C-supplementen aangeboden met lekkere citrussmaken. Een overschrijding van de dagelijkse dosis van elke vitamine kan tot klachten leiden. Meer is niet altijd beter!

Vitamine C gebrek is te herkennen aan gevoelig tandvlees of blaasjes in de mond. Bij een ernstiger tekort komt de middeleeuwse scheurbuik om de hoek kijken. Maar; dan moet er wel heel weinig groenten worden gegeten, voordat er wordt gesproken van een zeer ernstig vitamine C te kort.

Uw lichaam verdient meer dan een budget club!