Wat is die steek in uw zij?

14-03-2018

Een naar gevoel wat velen van ons wel zullen kennen. U bent lekker aan het sporten en ineens heeft u een naar gevoel in uw flank. Wat is deze kramp, en hoe komt u ervan af? Benieuwd? Lees dan snel verder!

1. Het kan in zeldzame gevallen iets ernstigs zijn, zoals een probleem met de milt, nieren of galblaas, maar dan komt het waarschijnlijk niet ineens spontaan tijdens het sporten op. Meestal is het echter niets ernstigs, en wordt het veroorzaakt door kramp.

2. Het kan ook een tekort zijn aan zuurstof zijn. Uw spieren hebben meer zuurstof nodig dan dat ze kunnen krijgen, en gaan hierdoor melkzuur produceren. Er wordt dan gesproken van verzuring. Bij verzuring wordt, heel simpel uitgelegd, een alternatieve energie verbranding gebruikt die afvalstoffen produceert die voor een kramp-gevoel zorgt.




3. Een andere oorzaak kunnen de darmen zijn. Als u net zwaar getafeld heeft, dan hebben de darmen al het bloed en zuurstof nodig om de maaltijd te verwerken en de voedingsstoffen te transporteren. Als die sterke beenspieren of strakke buikspieren al dat bloed wegnemen door activiteit, krijgt u kramp in uw darmen. Uw darmen zijn meters lang en bevinden zich zo'n beetje overal in de buikholte.

Steken in de zij bij inspanning zijn erg vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Het is eigenlijk een seintje dat u even rustig aan moet doen, omdat uw lichaam u fanatieke tempo niet bijhoudt. Gebruik de volgende tips om deze vervelende kwaal in het vervolg buiten de deur te houden:

  • Warm voldoende op! Zo bereidt u uw lichaam voor op de inspanning en heeft uw lichaam de tijd om de juiste verbrandingsroute op gang te brengen.
  • Beweeg bewust. Voer uw oefeningen gecontroleerd uit zodat er niets bekneld raakt of verschiet.
  • Neem ruim de tijd tussen uw maaltijd en uw sport, dan kunnen de darmen rustig hun ding doen met voldoende bloed en zuurstof.
  • Stretch, laat het bloed lekker stromen naar de plekken die het nodig hebben. Zo kunt u weer voldoende zuurstof opnemen en de kramp weg strekken.
  • Ga niet tot het uiterste. Als u 100% geeft, kan de 101e % net te veel zijn en klachten veroorzaken. Train altijd op 80-90% van het kunnen.

En tot slot: Sport! Laat u niet afschrikken, hoe beter de conditie, hoe kleiner de kans op die vervelende scheuten in de zij.

Uw lichaam verdient meer dan een budget club!