Voeding rondom het sporten #eat #drink #sport #repeat

27-09-2017

Wanneer kan ik het beste eten en drinken tijdens het sporten? Dit is een veel gestelde vraag op de sportschool. Lees de onderstaande blog aandachtig door om optimaal te kunnen presteren tijdens een training!


Voor het sporten
Om aan een training te beginnen heeft u voldoende energie en vocht nodig. Maar wat kunt u dan het beste nemen? Eet twee tot drie uur voor het sporten een goede maaltijd. Zorg daarbij dat u ongeveer een halve liter drinkt.

Een grote maaltijd kunt u beter niet vlak van tevoren eten. Het verteren van voedsel vraagt om constante aanvoer van bloed naar het maag-darmkanaal. Wanneer u direct na de maaltijd gaat sporten, dan vragen de spieren om zuurstofrijk bloed. Deze twee processen komen dan met elkaar in de knoop, waardoor u last van uw maag kunt krijgen. En dit zorgt ervoor dat u minder fijn kunt trainen! Het advies is dus om een kleine, maar een goede maaltijd te nemen.
Bijvoorbeeld:

  • Een volkoren boterham met halvarine en dun besmeerd met notenpasta (100% noten);
  • Een volkoren boterham/ volkoren knäckebröd met halvarine en 30 + kaas of magere vleeswaren;
  • Een stuk fruit, bijvoorbeeld 1 banaan.

En hoe zit het met het vocht tijdens trainingen?
Een veel gestelde vraag is hoeveel vocht er moet worden gedronken tijdens het trainen. Voldoende drinken is de eerste voorwaarde voor goede prestaties, zeker als er intensief wordt gesport! Hoeveel is voldoende? Daarvoor kunt u het volgende als geheugensteuntje houden:
Om al het verloren vocht aan te vullen, heeft u anderhalf maal zoveel vocht nodig, als u bent verloren door het zweten. Dit kunt u meten door voor uw training op de weegschaal te gaan staan en na afloop.

Na het sporten
Na het sporten is het belangrijk dat u een goede maaltijd neemt. Een ontbijt, lunch of avondmaaltijd levert alle voedingsstoffen die u nodig heeft. U krijgt dan voldoende koolhydraten binnen voor energie en voldoende eiwitten voor spierherstel.

Heeft u nog andere vragen over uw voeding rondom het sporten? Neem dan contact op met onze diëtiste.

Gebruikte bron: Voedingscentrum

Uw lichaam verdient meer dan een budget club!