
Vezels en hun functie
Krijgt u er genoeg vezels binnen?
Wanneer de
meesten van ons de term: "vezels" hoort, wordt er gedacht aan de
spijsvertering. Maar dat is het niet alleen! Vezelrijke voeding is de
basis voor een goede darmwerking. Zo geven vezels onder andere een langer en
voller gevoel. Daarnaast zijn vezels goed voor mensen met diabetes.
Uit onderzoek is gebleken dat voedingsvezels kunnen helpen bij het stabiliseren
van de bloedsuikerspiegel.
Onderzoek wijst uit dat slechts 10% van de Nederlanders voldoende voedingsvezels binnenkrijgt. Volgens de internationale aanbeveling zouden we minimaal 30-40 gram per dag moeten eten. Maar het gemiddelde ligt veel lager! Nu vraagt u zichzelf misschien af; bijna iedereen eet brood, daar zitten toch vezels in? Een te kort aan vezels komt vooral, omdat er "verkeerde" keuzes in het voedingspatroon worden gemaakt. Er wordt nog (te) vaak gekozen voor geraffineerde graanproducten, zoals wit brood en witte pasta. Daarnaast wordt er ook te weinig groenten en fruit gegeten, terwijl dit ook bronnen van vezels zijn!
Uit onderzoek is gebleken dat voedingsvezels kunnen helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel

Wilt u uw vezelinname vergroten, en dan liefst met groente en fruit? Bekijk dan hieronder het overzicht!
- Één Appel bevat al gauw 4,4 gram vezels;
- Een halve avocado bevat 6,75 gram vezels;
- Één peer bevat gemiddeld 5,5 gram vezels;
- Een portie bonen van 150 gram bevat algauw 19,1 gram vezels;
- Een portie gekookte andijvie van 100 gram bevat gemiddeld 4,5 gram vezels;
- Een portie kapucijners van 100 gram bevat 6,6 gram vezels;
- Een portie bessen, bramen of frambozen van 100 gram bevat 7,3 gram vezels.
Wilt u weten
of u voldoende vezels binnenkrijgt? Doe dan hier de Vezeltest
Heeft u vragen over uw vezelinname? Neem dan contact op met onze
diëtiste.