Start 2017 #gezond!

20-01-2017

Start 2017 met een gezond begin!
Het nieuwe jaar gezonder beginnen? Afvallen, meer bewegen en gezond eten zijn de meest voorkomende goede voornemens. Om u te helpen bij een goede start, wordt er in de blog antwoord gegeven op enkele veel gestelde vragen.

Heb ik koolhydraten nodig?
Voor een goede gezondheid heeft iedereen naast eiwitten en vetten ook koolhydraten nodig. Dit is in de Schijf van Vijf vertaald naar voedingsmiddelen, zoals brood, aardappelen en fruit. Hoe meer de producten bewerkt zijn, hoe minder vezels, vitamines en mineralen er overblijven. Daarom gaat de voorkeur uit naar volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta etc.

Waar zijn eiwitten goed voor?
Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van de lichaamscellen en helpen de spieren opbouwen. Eiwitten zitten in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel maar ook in plantaardige producten zoals granen, noten en peulvruchten.

Wat zijn gezonde vetten?
Onverzadigde vetten
staan bekend als het gezonde vet. Deze vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur. Denk aan vloeibare bak- en braadproducten en margarine in een kuipje. Daarnaast leveren ook vis en noten veel onverzadigd vet. Onverzadigd vet past in een gezonde voeding.
Verzadigde vetten
zijn hard bij kamertemperatuur. Deze vetten zitten van nature in dierlijke vette producten zoals, boter, volvette zuivel en vette vleessoorten. Verzadigde vetten zitten ook in koek en snacks. De meeste mensen krijgen in verhouding te veel verzadigde vetten binnen.

Wat kan ik het beste eten voor het sporten?
Eet twee uur voor het sporten geen complete maaltijd meer. Het lichaam heeft namelijk energie en zuurstof nodig om een maaltijd te verteren. Zuurstof en energie zijn ook nodig voor het sporten, waardoor beide processen in het lichaam bloed en zuurstof te kort komen en maagklachten kunnen ontstaan. Eet geen zware maaltijd voor het sporten, maar een kleine maaltijd. Vermijd producten zoals vlees, aardappelen, pasta, vette vis, ei, groente of peulvruchten. Kijk uit met pittig eten en vermijd ijskoude en koolzuurhoudende dranken. Deze producten kunnen zorgen voor maag- en darmklachten tijdens het sporten. Dit geldt soms ook voor melkproducten.

Voor het sporten kun je iets kleins eten, dat voldoende energie en voedingsstoffen levert en waardoor je een hongergevoel kunt voorkomen (Voedingscentrum, 2016).
Bijvoorbeeld:

  • Een klein deel (minder dan de helft) van de maaltijd. Het grootste deel eet u na het sporten;
  • Een volkoren boterham met halvarine en notenpasta (100% noten, zonder toevoegingen);
  • Een volkoren knäckebröd met halvarine en 30+ kaas;
  • Een schaaltje magere yoghurt met stukjes vers fruit.

Is het goed om op een lege maag te sporten?
Sport niet op een nuchtere maag. Dit zorgt voor een snellere vermoeidheid van de spieren aangezien de glycogeenvoorraad niet optimaal is. Sommige mensen vallen zelfs flauw, omdat het glucosegehalte in het bloed te veel daalt.

Heeft u vragen die u graag beantwoord wilt hebben? Vraag dan naar onze diëtiste!

Uw lichaam verdient meer dan een budget club!