Last van Migraine door voeding?

23-06-2018

Migraine is een heftige, vervelende vorm van hoofdpijn. De bonzende pijn zit meestal aan één kant van het hoofd en kan lang aanhouden.

De verschijnselen

De hoofdpijn kenmerkt zich door tenminste twee van de volgende verschijnselen:

  1. Pijn aan één zijde van het hoofd;
  2. Bonzende of kloppende pijn;
  3. Ernstige tot heftige klachten
  4. Verergering van de klachten door lichamelijke activiteit.
Kenmerken van een migraineaanval

Tijdens de migraineaanval kan ten minste een van de volgende kenmerken optreden:

  1. Misselijkheid en/of braken;
  2. Het niet kunnen verdragen van licht en/of geluid
Voorkomende prikkels

Wanneer hier last van wordt ondervonden, moet er worden gekeken, waardoor de aanval ontstaat. Is er te weinig gedronken, last van stress, last van hormonale factoren, alcohol of is het voeding gerelateerd? Het is niet wetenschappelijk ondervonden dat bepaalde voeding een migraineaanval kan uitlokken, maar er zijn wel duidelijke aanwijzingen. Het verschilt per persoon welke voedingsmiddelen dit kunnen zijn. 

Hieronder een overzicht van voedingsmiddelen waarvan bekend is dat zij als trigger worden ervaren:
  • Citrusfruit, zoals sinaasappel en mandarijn
  • Koffie
  • Chocolade
  • Kazen die lang hebben gerijpt, zoals Brie, Roquefort, Gorgonzola en mozzarella
  • Alcohol
  •  Noten
  •  Nitriet dat wordt gebruikt in worst, hotdogs, bereide vleeswaren en visconserven
  •  E-nummer E621 oftewel natriumglutaminaat ook bekend als
  • ve-tsin.
Het voedingsadvies bij migraine geldt als volgt:
  • Sla de maaltijden niet over en stel ze ook niet uit
  • Voldoende drinken
  • Matig met alcohol.

Heeft u last van migraineaanvallen en denkt u dat dit door de voeding komt? Maak dan een afspraak met onze diëtiste, zodat zij u verder kan helpen.