Fitness #feit of #fabel

30-08-2022

Fitness feiten en fabels

Op internet is er tegenwoordig oneindig veel informatie te vinden over bijna elk onderwerp. Dit geldt ook voor fitness. De vraag is welke informatie is er waar? En hoe haal ik het meeste uit mijn work-out zonder mijn lichaam te belasten? Wat is een feit en wat is een fabel? In deze blog bespreken we een aantal fitness feiten en fabels.


Feit of Fabel?
Verbrand spiermassa in rust meer calorieën?

Spiercellen hebben veel meer energie nodig vergeleken met normale lichaamscellen. Als je veel sport verbrand je dus ook meer energie omdat je die energie verbruikt voor de beweging. Maar als je dus met je work-out spieren opbouwt, dan zorg je ervoor dat die spieren ook in rust meer energie verbruiken. Deze stelling is een feit!

1 kg spier verbrandt 13kcal per dag, terwijl 1 kg vet maar 5 kcal/dag verbrandt. Dus als je door krachttraining 20kg meer spier opbouwt verbrandt dat 260kcal per dag, terwijl evenveel vet maar 100kcal per dag verbrandt. Je verbrandt dus 160kcal meer per dag in rust, terwijl je niets doet!!


Feit of Fabel?
Sporten is goed voor je hersenen en helpt tegen dementie

Sporten is niet alleen goed voor je spieren en hart maar ook voor je hersenen! Uit onderzoek blijkt dat regelmatig sporten (dat wil zeggen drie keer per week, in totaal 2,5 uur) ervoor zorgt dat het risico op dementie met 30% daalt. Voor de ziekte van Alzheimer daalt dit risico zelfs met 45%. Dit blijkt uit 11 wetenschappelijke studies die hiernaar zijn gedaan. Dus met regelmatig sporten hou je, je hersenen scherp en je geheugen goed. 


Fabel of fabel?
Zijn rekoefeningen vóór een work-out goed voor je spieren?

Uit onderzoek blijkt juist dat rekoefeningen doen voordat je krachttraining doet, meer kans geeft op blessures. Het is juist goed om die rekoefeningen over te slaan en een korte warming up te doen, bijvoorbeeld door te rennen op de loopband. Hiernaast kan je tijdens deze warming up met cardio, dynamische rekoefeningen te doen. Dat wil zeggen dat je rekoefeningen doet die gepaard gaan met een beweging, bijvoorbeeld met je armen zwaaien op de lopende band. Het is wel goed om rekoefeningen aan het eind van je work-out te doen als de spieren helemaal warm zijn. 

Meer van onze blogs? Volg onze blog pagina en informeren jezelf!
Blog geschreven door Zainab Al Fatly Erasmus studenten 2022

Uw lichaam verdient meer dan een budget club!