#Feiten en #Fabels #Voeding

27-09-2017

#Feiten en #Fabels.
Wat is waar en wat is klinkklare onzin? #Voeding
Iedereen schijnt tegenwoordig alles over voeding te weten. Om de zoveel maanden is er ook wel weer een nieuwe hype die te volgen valt. Weet u nog welke informatie u moet geloven?

In deze blog worden de meest gehoorde feiten en fabels van afgelopen tijd besproken.

Feit of Fabel?

 • Hoe donkerder het brood, hoe meer vezels
  FABEL. Meer dan de helft van de Nederlanders (54%) gelooft dat donkerder brood meer vezels bevat dan brood dat lichter is van kleur. Vooral mensen die aangeven niet te letten op gezonde voeding geloven dit (70%). Maar donkerbruin brood is niet automatisch de gezondste keus. De bruine kleur kan komen van gebrande mout die als kleurstof is toegevoegd. Volkorenbrood bevat de meeste vezels, meer dan brood op basis van bloem/tarwemeel (zoals maisbrood).
 • Grapefruit- en citroensap breekt vet af
  FABEL. Grapefruit- en citroensap breekt geen vet af. Er gaan veel verhalen in de rond over dit onderwerp, maar er is geen enkel bewijs dat het drinken van dit sap helpt om af te vallen.
 • Na 8 uur 's avonds kun je beter niets meer eten
  FABEL. 60% van de Nederlanders denkt dat er het lichaam na 8 uur geen calorieën meer verbrandt. Bij de hoogopgeleiden gelooft bijna de helft in deze fabel. Het maakt niet uit op welk moment van de dag er wordt gegeten of gedronken. Wat belangrijk is, zijn de totale aantal calorieën dat u per dag binnenkrijgt. Wat u meer eet dan dat u verbrandt slaat het lichaam op als vet.
 • Fruitsuikers in een appel zijn gezonder dan toegevoegde suikers.
  FABEL. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige suikers en toegevoegde suikers. Suikers uit fruit en toegevoegde suikers (kristalsuiker of in producten zoals koekjes en snoep) bestaan allemaal uit de bestanddelen glucose, fructose of een mengsel daarvan. Alle soorten suiker worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Fruit is gezond, omdat er goede voedingsstoffen inzitten, zoals vezels en vitamines.

Heeft u nog vragen over de bovenstaande fabels? Vraag dan naar onze diëtiste en zij legt het graag aan u uit!

Uw lichaam verdient meer dan een budget club!