Do's and Don'ts van Sapkuren.

06-10-2018

Voor welke vastenkuur er ook wordt gekozen, de bewustwording wordt vergroot van wat er allemaal wordt gegeten en gedronken. Tijdens een sapkuur wordt er geleefd van sapje naar sapje, er wordt heel langzaam gedronken en bijna alle smaken van groenten fruit worden uitgeprobeerd. Sapkuren worden gebruikt om gewicht te verliezen, maar ook het lichaam te "detoxen" oftewel ontgiften. Met ontgiften ontdoen wij ons lichaam van alle afvalstoffen die daarin aanwezig zijn.
Tijdens sapkuren wordt er verlies verloren door alleen te drinken. Er zijn ook sapkuren waarbij zelfs geen vruchtensappen, maar uitsluitend energievrije dranken zoals water en (kruiden)thee zijn toegestaan. Enkele dagen deze kuur volgen kan niet zo veel kwaad, maar langere sapkuren hebben nadelen. Bij deze kuren gaat het gewicht omlaag door het gebrek aan calorieën. In het begin gaat het vooral om vochtverlies, bij het verbranden van het lichaamsvet komt namelijk water vrij. Al vrij snel hierna gaat het lichaam spierweefsel afbreken.

Bron:
- Klein H.V., Kiat H. (2014): Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. The British Dietetic Association Ltd.
- Giulia Enders (2014). De mooie voedselmachine

De afbraak van spierweefsel werkt als volgt:

De hersenen en de rode bloedcellen hebben glucose nodig als energiebron. Als deze glucose niet uit koolhydraten uit de voeding wordt gehaald, dan gaat het lichaam eiwit uit spieren afbreken om in de glucosebehoefte te voorzien. In welke mate dit gebeurt, hangt af van de hoeveelheid koolhydraten die het lichaam via sap nog binnenkrijgt.

Daarnaast is er momenteel onvoldoende bewijs uit wetenschappelijke onderzoeken dat bepaalde voedingsmiddelen een ontgiftende werking hebben. Voor het schoonmaken van de darmen wordt zelfs gewaarschuwd voor de schadelijke gevolgen van het verwijderen van de goede bacteriën van de darmen. De gunstige bacteriën helpen mee bij de spijsvertering en de ondersteuning van de weerstand. De lever en de nieren zijn de organen die giftige stoffen kunnen afbreken en verwijderen.

Bron: Voedingscentrum

Kan het lichaam worden opgeschoond zonder sapkuren?
Zoals hierboven beschreven bevat het lichaam de nodige organen om gifstoffen te verwijderen. Als u goed voor uw eigen lichaam wilt zorgen heeft het meer zin om structureel de juiste keuzes te maken dan af en toe een sapkuur te volgen.

Do's:

  • Stop met roken;
  • Beperk alcohol gebruik;
  • Eet dagelijks genoeg groenten en fruit. Aanbeveling is minimaal 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag;
  • Eet gevarieerd en niet te veel;
  • Zorg voor voldoende beweging;
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht.

Don't s:


  • Eenzijdig eten;
  • Drie keer per dag een extreem grote maaltijd eten;
  • Niet genoeg rust nemen, wanneer het lichaam dat aangeeft;
  • Uzelf uithongeren, om zo aan minder calorieën per dag te komen.

Wilt u weten hoe u een goed bewustzijn combineert met een lijf dat zich lekker voelt? Vraag dan naar diëtiste Dominique voor tips.

Uw lichaam verdient meer dan een budget club!