Aqua is all you need!

07-05-2019

Weet u wanneer u water nodig heeft?

Water is levensbelangrijk voor ons lichaam. Het zit in bloed, botten en organen. Het lichaam verliest water wanneer er wordt gezweet, naar het toilet wordt gegaan en zelfs wanneer er wordt uitgeademd. Bijna 80% van het water wat het lichaam dagelijks nodig heeft, komt van drinken, 20% komt van eten en een klein gedeelte wordt gemaakt door het lichaam zelf.

Het lichaam kan zijn systemen goed in evenwicht houden: het neemt even veel water in als eruit gaat. Als het erg warm is of wanneer er gesport is, wordt er echter veel water verloren via zweet. Dit water moet worden vervangen om uitdroging te voorkomen.

Dit zijn tekenen dat u water nodig heeft:

  • Verhoging van de hartslag. Een gebrek aan water in het lichaam verlaagt het volume plasma in het bloed, wat leidt tot een versnelde hartslag;
  • Droge mond. Een droge mond is een teken van vochttekort;
  • Enorme trek. Wanneer u een snackaanval krijgt, neem dan eerst een glas water en kijk daarna of u nog iets wilt eten. Vaak heeft u gewoon dorst, als u zin in voedsel heeft;
  • Hoofdpijn en duizeligheid. Hoofdpijn kan worden veroorzaakt door de verminderde toevoer van zuurstof en bloed naar de hersenen als gevolg van uitdroging.

Overdaad schaadt

Te veel water kan net zo slecht zijn als te weinig water. Als er te veel is, kunnen de nieren het niet verwerken en wordt het bloed verdund. Er stroomt dan water in sommige cellen, waardoor ze zwellen. Hoeveel vocht iemand nodig heeft, hangt af van de omstandigheden waarin iemand verkeert. Als iemand veel sport of beweegt of bij hogere temperaturen is er meer vocht nodig. Wanneer iemand weinig beweegt is de behoefte minder.

Wilt u informatie over uw vochtbehoefte? Vraag het onze di√ętiste.

Uw lichaam verdient meer dan een budget club!